Albrecht Rodenbach



Ik ben geboren en getogen in Roeselare, het hartje van West-Vlaanderen. Op het Pieter De Coninckplein in Roeselare staat al meer dan 100 jaar een standbeeld van Albrecht Rodenbach, een Vlaamse dichter, schrijver en studentenleider.

Albrecht ( Berten) Rodenbach werd geboren in Roeselare, als oudste van 10 kinderen op 27/10/1856. Hij volgde zijn middelbaar in het Klein Seminarie waar de lessen in het Frans werden gegeven. De leerlingen kwamen daar tegen in opstand (oa onder invloed van priester-leraar Hugo Verriest)

In het schooljaar 1874-1875 komt er een conflict tussen de leerlingen en de Fransgezinde directeur. Op het schoolfeest moesten ze verplicht Franse liedjes zingen en in plaats daarvan begonnen ze ‘De Vlaamse Leeuw en ‘het Lied der Vlaamse Zonen’ te zingen.  Uit dit lied komt oa de zin ‘Vliegt de Blauwvoet, storm op zee’.  Deze protestactie werd  ‘De grote Stooringe’ genoemd en was de start van de Blauwvoeterie. Deze Vlaamse liedjes werden later door de directie verboden.

Na het middelbaar gaat Albrecht in Leuven studeren. Hij studeert er rechten in het Frans. Hij gaat er zich opnieuw gaan verzetten tegen het gebruik van het Frans in het onderwijs. Hij wil het Vlaams en de Vlaamse dialecten als volkstaal in Vlaanderen en niet het Frans of het Hollands. Daar richt hij met enkele studiegenoten het Algemeen Vlaamse studieverbond op. Ze zetten zich in voor de vernederlandsing van het onderwijs en gelijke rechten voor de Vlamingen.

Albrecht sterft aan tuberculose op 24 jarige leeftijd en wordt nadien een symbool van de Vlaamse studentenbeweging.  De liedjes die hij schreef, de gedichten en toneelstukken zijn een inspiratie voor hen.

Er werd voor hem een standbeeld opgericht dat symbool staat voor de Vlaamse strijd en de Vlaamse beweging.  In Roeselare kan je zijn standbeeld komen bekijken en je kan ook zijn graf op de Stedelijke begraafplaats bezoeken.



Bronnen :
www.toerismeroeselare.be
www.boekdag.be
www.schrijversgewijs.be
www.wikipedia.org

Reacties

Populaire posts van deze blog

Gebarentaal = Praten met je handen

Groningen